Menü
Blog
Befektetés egy szoftverfejlesztőbe, de annak nincs könyvelve a szoftvere?
2019. június 19
megtekintések6171
_data/blog_1560947188.jpg

Gyakran találkozunk olyan szoftverek fejlesztésével foglalkozó társaságokkal, amelyek fejlesztései dokumentálására, a főkönyvbe történő megjelenésre nem fordítanak megfelelő figyelmet.

Nem csak kezdő vállalkozásoknál fordul el, sok éve működő cégek esetében is felmerülhet, hogy a főkönyvben nem szerepel a szoftver (vagy akár más szellemi vagyon), nincs nyilvántartási érték, nem tudja, mennyit költött rá az évek alatt, mennyi bevétele származott belőle. Ez a helyzet addig nem okoz gondot, amíg egy befektető nem lépne be a vállalkozásba. Neki már az áll érdekében, ha számvitelileg is a cég tulajdonában van a szoftver, a vagyontárgyak közt ki van mutatva.

Emellett ez a számviteli törvény szerint kötelező, így nem választás kérdése, hogy ezt megteszi-e a vállalkozás.

De nem mindegy, hogy milyen szoftvert és mennyiért lehet és kell aktiválni a szellemi termékek közt.

Először azt fontos tisztázni, hogy az adott fejlesztés milyen típusú munka, mert ezek a könyvelés szempontjából eltérő hatásúak:

  • Korábbi termékfejlesztésekhez kapcsolódó hibajavítás - a felmerülő költségeket az aktuális éven kell elszámolni.
  • Korábbi termékfejlesztésekhez kötődő továbbfejlesztés - a felmerülő költség növeli aktiválni a már vagyontárgyként nyilván tartott szellemi termék értékét.
  • Új, saját termék fejlesztési költségei - a felmerülő költségeket új szellemi termékként kell aktiválni.
  • Megbízásra végzett fejlesztések költségei.

A fejlesztéssel foglalkozó társaságoknál az utolsó két pont költségei ritkán kerülnek elkülönítésre. Nyilvánvaló, hogy ezt a könyvelő nem fogja tudni szétválasztani, minden egyes munka esetében külön jelölni kell, hogy az melyik kategóriába esik.

Milyen költségek kerülhetnek a fejlesztésre?

A fejlesztéshez kapcsolódó összes közvetlen költség ráaktiválható az eszközre:

  • bér – arányosan, ha nem teljes munkaidőben, teljes hónapban dolgozott az adott projekten a kolléga (alapbér, egyéb személy jellegű kifizetések, járulékok),
  • energiaköltségek – szintén arányosan, lehet területre, dolgozóra…,
  • irodabérlet – ezt is arányosan.

Ne kerüljön rá olyan költség, mely csak közvetetten támogatja a fejlesztést, például a könyvelő díja vagy a weboldal fenntartási költsége.

Az eszköz aktiválása azt jelenti, hogy a közvetlen költségei abban az évben nem a többi költség közt szerepelnek, nem csökkentik az eredményt (annak ellenére, hogy el lett költve az az összeg). Ehelyett a mérlegben az eszközök között fog megjelenni (szellemi termékek), és növeli a vállalkozás vagyontárgyainak értékét.

Hogyan lehet helyrehozni, ha egy régebbi szoftver hiányzik az eszközök közül?

  • A korábbi évek önellenőrzésével ki lehet javítani, három oszlopos mérleggel.  
  • Ha most hirtelen szükség van arra, hogy a bevételt adó szoftver ott legyen a vagyontárgyak között, fellelt eszközként lehet azt felvenni a könyvekbe. Ez azonban adóköteles bevétel lesz, mely a korábbi években elszámolt költség adócsökkentő hatásának az ellentéte.
  • A legegyszerűbb megoldás az, ha a szoftver fejlesztése során (valószínűleg folyamatos továbbfejlesztés zajlik) kijelölésre kerül egy mérföldkő, mely időponttól a költségeket elkezdik külön gyűjteni, és az akkor kezdett munkák önálló eszközkét kerülnek a könyvelésbe.

 

 

Badak Zsuzsanna innovációs tanácsadó


Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.