Menü
Blog
Doktori végzettségű kutatók adókedvezménye
2017. május 08
megtekintések5667
_data/blog_1492358689.jpg

Kutatás-fejlesztési tevékenységet is végző vállalkozások számára 2014 óta elérhető adókedvezmény kutatók foglalkoztatása után a szocho csökkentése.

Bár egyre szélesebb a bérjárulékokban igénybe vehető kedvezmények köre (pályakezdők, súlyos fogyatékosság adókedvezménye), mely felhívja a figyelmet a kutatók kedvezményére is, kevés vállalkozásnál foglalkoztatnak magas végzettségű dolgozót, és ezek közül is kevés a kutatói státuszban lévő. Így ezek azt jelentik, hogy az igénybe vevők köre szűk. Ahol azonban alkalmazható, olyan dolgozó költségét csökkenti, akinek a bére különösen magas annak magas hozzáadott értéke miatt.

Az a munkáltató, aki kutatóként kutatóhelyen foglalkoztat munkaviszonyban tudományos fokozattal rendelkező munkavállalót, adókedvezményt vehet igénybe. Az adókedvezmény mértéke a kutató végzettségétől függően eltér.

Doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő esetében a bruttó munkabére után fizetendő 22%-os mértékű szociális hozzájárulási adó teljes összegére alkalmazható, maximum 500.000 Ft munkabérig csökkenthető. 

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt esetében a bruttó munkabére után fizetendő 22%-os mértékű szociális hozzájárulási adó 50%-a, maximum 200.000 Ft munkabérig.

Abban az esetben, ha az adómegállapítás időszakának egy részében más munkakörben foglalkoztatta, a kedvezményt megosztani nem lehet, attól a munkáltató elesik. Tehát a teljes hónapban kutatóként kell foglalkoztatni az igénybevételhez. Azon hónapra vonatkozóan, amelyben a munkavállaló munkaviszonya kezdődik vagy véget ér, a részkedvezmény az egész hónap tekintetében megilleti a kifizetőt.

 

Kutatóhely: alap-, illetve főtevékenységként vagy ahhoz kapcsolódóan kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató intézmény, szervezeti egység vagy vállalkozás.

Kutató, fejlesztő: az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik. Ilyen munkakör esetén ilyen típusú tevékenységeket a munkaköri leírásnak tartalmaznia kell.


Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.