Menü
Blog
K+F a beszámolóban
2017. március 20
megtekintések4627
_data/blog_1489745405.jpg

A számviteli törvény előírja, hogy részletezni kell a kutatás-fejlesztési tevékenységeket a beszámoló több pontján is.

1. Kiegészítő melléklet1

A kiegészítő melléklet a mérleg és eredménykimutatás mellett azok kiegészítéseként tartalmaz információkat a vállalkozásról a megbízható és valós összkép kialakíthatósága érdekében. Emiatt be kell mutatni a kutatás és a kísérleti fejlesztés tárgyévi költségeit is. Külön bontva kell bemutatni az alap- és ipari kutatás, valamint a kísérleti fejlesztés tárgyévi költségeit.

A kiegészítő melléklet nyilvános, bárki által megtekinthető, ezért fontos tudatosan kezelni, hogy a fejlesztésekről milyen részletességű információk kerülnek bele.

A kiegészítő mellékletben a következő adatokat kell összesítve megadnunk:

  • Tárgyévben alap- és ipari kutatások közvetlen költségei összesítve;
  • Tárgyévben a kísérleti fejlesztés közvetlen költségei összesítve. Ezen a soron az összes kísérleti fejlesztés költséget szerepeltetni kell, függetlenül attól, hogy az adott kísérleti fejlesztést aktiválták, vagy költségként számolták el.

Tehát részletezni a projekteket nem szükséges, összegszerűen kell a K+F különböző szintjeit bemutatni. Ez azonban a minimum adattartalom, ha a vállalkozás érdekében áll, bővebb információ is közzé tehető a fejlesztési tevékenységekről.

2. Üzleti jelentés2

Bár az üzleti jelentés nem része a beszámolónak, és közzétételi kötelezettség sem vonatkozik rá, a beszámolóval egyidőben kell elkészíteni.

Az üzleti jelentés célja, hogy az éves beszámoló adatainak értékelésével úgy mutassa be a vállalkozó vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét és az üzletmenetet, a vállalkozó tevékenysége során felmerülő főbb kockázatokkal és bizonytalanságokkal együtt, hogy ezekről, a múltbeli tény- és a várható jövőbeni adatok alapján, a tényleges körülményeknek megfelelő, megbízható és valós képet adjon.

Az üzleti jelentésnek a vállalkozó üzletmenetének fejlődéséről, teljesítményéről, illetve helyzetéről átfogó, a vállalkozó méretével és összetettségével összhangban álló elemzést kell tartalmaznia. Az elemzésben szerepeltetni kell - a vállalkozó fejlődésének, teljesítményének vagy helyzetének megértéséhez szükséges mértékben - minden olyan pénzügyi és ahol szükséges, minden olyan kulcsfontosságú, nem pénzügyi jellegű teljesítménymutatót, amely lényeges az adott üzleti vállalkozás szempontjából. Csak az éves beszámolót készítő társaságoknál kell elkészíteni.

Az üzleti jelentésben ki kell térni a kutatás és a kísérleti fejlesztés területére is, mivel a vállalkozás megítélését alapvetően befolyásolják a sikeres fejlesztések, vagy a folyamatban lévő ígéretes fejlesztések.

Az üzleti jelentés szintén bárki által hozzáférhető, nyilvános. Nincs közzétéve a beszámoló részeként, de ha valakit érdekel, akkor a társaság székhelyén megtekintheti, és biztosítani kell számára a jelentés másolhatóságát.3

Az üzleti jelentésben szereplő információkra is úgy kell tekinteni, mint nyilvánosan elérhetőekre, a benne szereplő adatokat a piaci működés figyelembevételével érdemes összeállítani, figyelembe véve hogy melyek az üzleti titok tartalmuknál fogva kritikus információk. Abban az esetben, ha egy, a piaci trendektől eltérő irányú fejlesztés zajlik, nem javasolt arra utaló adatot szerepeltetni az üzleti jelentésben. Érdemes olyan megfogalmazást használni, melyből az eltérő irány nem kideríthető.

Van a fejlesztéseknek olyan köre, amelyek befejezésekor piaci érdekünk azok minél szélesebb körben való ismertetése. Ilyen esetekben közzé tehetünk akár részletesebb leírást is a projektről, felhasználva az üzleti jelentés nyilvánosságát is. 

Az, hogy bárki betekinthet az üzleti jelentésbe még nem jelent a gyakorlatban nyilvánosságot, de a piac szélesebb körű tájékoztatása érdekében a vállalkozások gyakran online is elérhetővé teszik üzleti jelentésüket. Így az javíthatja a cég megítélését mind a beszállítók, mind a megrendelők körében.

Különösen fontos szerepe van ezeknek az információknak abban az esetben, ha a vállalkozás jelenlegi vagy jövőbeni befektetői felé kívánja működését bemutatni.

A kiegészítő melléklet és az üzleti jelentés információival a társaságnál folytatott tárgyévi kutatás-fejlesztési folyamatokról sokkal komplexebb képet adhatunk a piaci szereplőknek. Emiatt mindenképp a cég vezetőségének javasolt ezt a részt összeállítani, annak ellenére, hogy általában a teljes beszámolót a könyvelés készíti.



Badak Béla okl. könyvvizsgáló



1 93.§. (4)
2 95.§. (4) c.
3 154.§. (12)

Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.