Menü
Blog
Máshogy kell számolni a HIPA K+F kedvezményét, mint korábban
2018. április 23
megtekintések6065
_data/blog_1524494377.jpg

2010 óta a helyi adó törvény szerint az iparűzési adó alapja csökkenthető az aktuális év kutatás-fejlesztési költségeivel, mely által az innovációs járulék alapja is csökken. 

A szabályok nem voltak mindenben egyértelműek, főleg a társasági adó szigorú és részletes szabályaihoz képest. Mivel az önkormányzatok számára egyes esetekben a K+F komoly bevételkiesést jelentett, a nem tisztázott szabályok gyakran okoztak véleménykülönbséget az adózó és az önkormányzat között. Nem volt egyértelmű, hogy a K+F alvállalkozó elszámolható-e a költségek között a levonásban, vagy hogy a támogatás összegével csökkenteni kell-e azt. 

2017. januárjától megváltozott a helyi adókról szóló törvény szövege, így egyértelmű lett, hogy hogyan is kell számítani az adó alapját csökkentő tételt. Emiatt azonban a kedvezmény számítását nem szabad a korábbi évek gyakorlata alapján elvégezni.

Az új szabályok szerint az iparűzési adó alapját az a kutatás-fejlesztési költség csökkenti, melyet a társasági adóban is elszámolhat az adózó. Ebből egyértelmű, hogy a költségeket csökkenteni kell a vissza nem térítendő támogatás összegével, és a belföldi K+F munkát végző alvállalkozó költségével is.

Ezeken túl azonban bekerült még egy korlát a szövegbe. A korábbiakban minden K+F költség elszámolható volt, az is, amely más csökkentésben is szerepelt (anyag és alvállalkozói költségek). Ez 2017-től megszűnt, a K+F költségek azon része, amely más adóalap-csökkentésnek már része, nem elszámolható a kedvezményben.

Így egy 50 millió forintos szoftverfejlesztési K+F projekt, melyben kizárólag bérköltség van nyilvántartva, 1 millió forint meg nem fizetett iparűzési adót jelent. Ugyanekkor egy gépfejlesztési projektnek, mely költségeinek 30%-a anyagköltség, már csak 700 eFt meg nem fizetett adó hatása lesz a K+F soron (hogy melyik soron szerepel, az az adózó döntése, az anyagköltségek közül is kivehető).

Van még egy kedvezmény, melyre érdemes figyelni. Eddig az önkormányzatoknak nem volt lehetősége jelentős összegű adókedvezményt adni adózóiknak. A helyi adó törvény alapján azonban 2017-től adókedvezmény formájában támogathatják a kutatás-fejlesztést végző vállalkozásokat, így több vállalkozás települhet ezekre a településekre, versenyt teremtve ezáltal az önkormányzatok között. A kedvezmény maximális összege a K+F költségek 10%-a, ez azonban a fizetendő adót csökkenti. 

Debrecenben például a K+F adóalapcsökkentés mellett a költségek 1%-a vonható le a fizetendő adóból, az adó 70%-ig.

Emiatt minden vállalkozásnak érdemes külön is figyelmet fordítania arra, hogy az illetékes önkormányzat az utóbbi 1,5 évben hozott-e rendeletet erre vonatkozóan.



Badak Zsuzsanna innovációs tanácsadó
Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.