Menü
Blog
A kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény a Szochóban
2017. február 17
megtekintések6854
_data/blog_1487337530.jpg

A 2016. nyáron életbe lépett adóváltozások között akad egy, amely a legtöbb kutatás-fejlesztésben érdekelt figyelmét elkerüli, azért, mert a szociális hozzájárulási adóból lehet igénybe venni. Előreláthatóan azonban kevés esetben fogják ezt alkalmazni vállalkozások, mivel a feltételeknek csak kis vállalkozói kör felel meg.

A lehetőség olyan saját tevékenységi körben kutató-fejlesztő vállalkozások számára nyitott, akiknek a K+F költségeik az adott évbe meghaladják az adóalapot. A negatív különbségre eső társasági adó felével - a bevallás beadását követő hónaptól - bérjárulék csökkentés vehető igénybe.

Vagyis a törvényalkotó létrehozta a szociális hozzájárulási adó kutatás-fejlesztési adókedvezményét.

Ez a kedvezmény legfeljebb 12 hónapig érvényesíthető, az első igénybe vétel hónapjától számítva. A negatív társasági adóalap fel nem használt fele továbbvihető a következő évekre.

 

Az igénybe vevő vállalkozásnak további feltételeket kell még teljesítenie:

a) a vállalkozás társasági adótörvény szerinti összes bevételének 40 százaléka a negatív adózás előtti eredmény keletkezésének adóévében kutatás-fejlesztési tevékenységből származik;

b) a vállalkozás külső gyakorlóhelyként - kis- és középvállalkozás legalább egy fő, nagyvállalkozás legalább öt fő - hallgatói jogviszonyban álló személyt legalább egybefüggő három hónap időtartamra fogad a kedvezményezett adóévben;

c) a kifizető által foglalkoztatott, kutató-fejlesztők átlagos statisztikai állományi létszáma a kedvezményezett adóévben az ezen adóévet közvetlenül megelőző adóévhez képest legfeljebb 10 százalékos mértékben csökken.

Az adókedvezmény feltételeinek meglétét az igénybe vételt követő 3 éven belül az adóhatóság ellenőrzi. 

 

Előre láthatólag olyan nagyvállalkozások számára lesz ez nyitott, akik fejlesztőközpontként üzemelnek Magyarországon.


Badak Zsuzsanna innovációs tanácsadó

Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.