Menü
Blog
K+F minősítési statisztikák 2016-ra
2017. április 04
megtekintések3368
_data/blog_1491383230.png

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához 2012 óta van mód kérelmet benyújtani a fejlesztési projektek kutatás-fejlesztésé minősítéséről. Az első pár évben ezeket a minősítéseket elsősorban az adóhivatal kérte az adókedvezmények kapcsán. Manapság már uniós pályázatok miatt is szükséges lehet.

A Hivatal felé beadott minősítési kérelmek számán jól látszik, hogy az uniós pályázati kiírások sokszor vagy előírják vagy pontokkal jutalmazzák a minősítés meglétét. Már 2015 év végén elindult ez a folyamat, ami minimális növekedést okozott az évre beadott kérelmek számában, de az igazán nagy eltérést ez 2016-ban jelentett (666 beadott kérelem). Mivel 30 nap alatt kell ezeket az ügyeket lefolytatni, így az új és lezárt ügyek közti eltérés elhanyagolható.

A korábbi évek nagyszámú adóhatósági kérelme hirtelen esett vissza, ahogy a 2011 évvel bezárólag igénybe vett innováiós járulékcsökkentés hatályossági időn kívülre került. Így 80 esetben indul minősítés olyan projektek kapcsán melyek adókedvezményeit a NAV vizsgálta. Egyes években a megkezdett és lezárt ügyek között nagy eltérés van. Ennek egyik oka lehet az, hogy az adóellenőrzések során átadott dokumentumok nem megfelelőek a K+F tartalom alátámasztására, függetlenül annak valódi tartalmától. Az elutasító dokumentumra azonban van lehetőség reagálni, ami miatt ezek az ügyek gyakran elhúzódnak.

Rendelkezésre áll adat más hatóságtól, bíróságtól, harmadik féltől érkezett megkeresés alapján indult szakértői véleményekre, melyeket nagyrészt vállalkozások adták be. Ez a 130-as mennyiség már meghaladja a NAV kérelmeinek számát.  

 

Más érdekességek:

A szoftverek kapcsán érdekes adat még az önkéntes műnyilvántartásba vételi kérelmek száma. Egyre ismertebb ez a lehetőség, mely szerzői joggal védett művek védelmét szolgálja.


Új feladatkörrel bővül a Hivatal tevékenysége, "angyal-lajstrom" vezetését kezdi meg.

Az új lastrom az ún. korai fázisú befektetők nyilvántartása, mely kitétel a startup adókedvezmény igénybevételéhez. A nyilvántartásba-vétel díjmentes, és alaki vizsgálatot takar.

 

A forrásanyag további adatokat tartalmaz az iparjogvédelmi tevékenységekre, szabadalmi statiztikákat és a Hivatal jövőbeni terveit is taglalja.

 

Badak Zsuzsanna innovácciós tanácsadó

 

Forrás

Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.