Menü
Blog
Adókedvezmények...de melyiket, ha választani kell?
2017. november 27
megtekintések4071
_data/blog_1511731199.png

Gyakori, hogy egy vállalkozás fizetendő adója csökkenthető, sőt, erre több mód is rendelkezésére áll. De abban az esetben, mikor választani kell ezek közül, érdemes azok összes aspektusát figyelembe venni. A látvány csapatsport támogatást, a K+F és beruházási kedvezményt hasonlítottuk össze.

Táblázatunkban a vállalkozás beruházott 100 millió forint értékben gyártó gépekbe, melyeket 4 éven túl is használni fog, és emellett K+F projektjei is folynak, melyek éves költsége szintén 100 millió forint. Ezek a tételek az adóév adottságai.

A rendelkezésre álló 150 millió forint adózás előtti eredmény 9% társasági adóval számítva a lenti táblázat mutatja. Az összehasonlíthatóság kedvéért a tao támogatás úgy lett meghatározva, hogy az adófizetési kötelezettség körülbelül megegyezzen a K+F csökkentéssel elérhető összeggel. A számításban szükséges figyelembe venni a látvány csapatsport kedvezmény maximális összegében a fizetendő adó 70%-át, mely ebben az esetben 9.450 et lehetne. A beruházási adóalap-kedvezményre eső adómegtakarítás maximális összegeként a de minimis felső korlátja, ~60 millió forint tekinthető, mely így már nem csak kiegészítő kedvezmény, önállóan is alkalmas a teljes adóalap lecsökkentésére, mivel 3 adóévben összesen 666 millió forint adóalap csökkentést jelent.

A kutatás-fejlesztés esetében nincs felső korlát, ha az éves költsége magasabb lenne, akár negatív adóalapot is eredményezhetne. És a negatív adóalap a későbbi években még felhasználható, tehát korlátozottan bár (5 éven belül), de tovább vihető. Emellett egyes feltételek fennállása esetén a negatív adóalap fele akár a Szocho fizetésben is figyelembe vehető.

Amennyiben egy ilyen adottságokkal rendelkező vállalkozás a látvány csapatsport kedvezményt választja, elveszti a K+F vagy beruházási tevékenységekre már kifizetett összegekre járó lehetőséget. Tekintettel arra, hogy mindkettő célja a jövőbeni bevételek növelése, az erre kifizetett összeg már elköltésre került. Tehát Tao támogatás kifizetésével a vállalkozás nem használ ki egy már rendelkezésre álló lehetőséget, miközben egy másik kedvezményre teremt újat. Így pedig még az adózás előtti eredménye is csökken.

Lényeges szempont még, hogy tapasztalataink szerint a vállalkozások bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy mely projektjeik tekinthetőek kutatás-fejlesztésnek. Így a kimutatott összköltség az óvatosság miatt jellemzően jóval alacsonyabb annál, mint amennyi elszámolható lenne. Érdemes tehát már év vége közeledtével feltérképezni a lehetőségeket, a kutatás-fejlesztés minden olyan gyártó vállalkozásnál jelen lehet, amely piacán gyors a technológia fejlődése és erős a piaci verseny.

A K+F és beruházás lehetőségei a későbbi évekre elvesznek, a látvány csapatsport kedvezménye azonban a következő 5 évben bármikor felhasználható, így választási kényszer esetén érdemes az adóalapot csökkenteni, és az adócsökkentést félrerakni egy olyan adóévre, amelyben más eszköz nem áll rendelkezésre.



Badak Zsuzsanna innovációs tanácsadó
Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.