Menü
Blog
KIVA-s vállalkozások új K+F bér kedvezménye
2019. december 17
megtekintések16304
_data/blog_1576591124.jpg

2019. január 1-től új szabállyal bővült a K+F kedvezmények köre.

Korábban a Társasági adóból és a Szochóból lehetett levonni K+F kedvezményt, ezért ebből a KIVA-sok kimaradtak. Pedig sok olyan magas szellemi hozzáadott értéket előállító KIVA-s vállalkozás van, akinek a munkája sok esetben megfelel a K+F kritériumainak. Emiatt ezeket a cégeket korábban hátrány érte. Most azonban az új szabályozás jobb helyzetbe hozta őket, mint ha Társasági adóban vennék igénybe a kedvezményt.

A kísérleti fejlesztésben részt vevő dolgozó kedvezményezett foglalkoztatottá válik, így a számára kifizetett bér alapján adóalap-csökkentés érvényesíthető.

A levonás feltételeinek egy részét a Szocho. tv. 16. §.-a tartalmazza, mert annak szabályait kell alkalmazni a KIVA csökkentésnél. 

A szabály szerint személyenként havonta a kutatás-fejlesztési tevékenység közvetlen költségeként elszámolt bérköltség 50%-a vonható le a KIVA alapból.

A megfogalmazásból látszik, hogy abban az esetben, ha a fejlesztő nem teljes munkaidejében dolgozott a projekten, akkor annak arányában vett bérköltség fele vonható le. Ha a fejlesztő bruttó 700.000 Ft-ot keres havonta, és a munkaidejének 80%-át töltötte a projektben, akkor a levonható összeg ez után (700.000*0,8*0,5) 280.000 Ft.

A fejlesztések egyéb költségei, mint az anyagköltség, vagy az ÉCS nem csökkenti a KIVA alapját.

A kedvezmény alátámasztásához szükséges dokumentáció megegyezik a TAO vagy Szocho kedvezmény dokumentációjával, bizonyítani kell a projekt K+F tartalmát, és a költségkimutatásban a bérköltséget arányosítással lehet számítani.

A Szocho kedvezménnyel ellentétben a KIVA csökkentés az évet követő tavasszal kerül elszámolásra, így addigra kell rendelkezésre állnia a K+F adatoknak.

A KIVA mellett a K+F az iparűzési adót is csökkenti. Így a K+F bérköltség teljes összegére 6,5% KIVA és 2% IPA adómegtakarítás esik.

A bevallásban a kedvezményt a "kedvezményezett foglalkoztatottak után érvényesíthető kedvezmény" sorban szükséges feltüntetni.

Kutató-fejlesztő: az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik,

Kutatóhely: alap-, illetve főtevékenységként vagy ahhoz kapcsolódóan kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató intézmény, szervezeti egység vagy vállalkozás,

Saját tevékenységi körében végzett K+F tevékenység: az adózó saját eszközeivel és alkalmazottaival a saját eredményére és kockázatára végzett K+F tevékenység, illetve az a K+F tevékenység, amelyet az adózó a saját eszközeivel és alkalmazottaival más személy megrendelésére teljesít, továbbá a kutatás-fejlesztési megállapodás alapján végzett (közös) kutatás-fejlesztési tevékenység;

 

 

Badak Zsuzsanna innovációs tanácsadó

Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.